www.Demonisk.com


Boooh!


MENY

Hjemsøkt
Historier
Fakta
Steder
KontaktMunken i Nidarosdomen - del 2
av Halfdanr Svarti

Her fortsetter den spennende historien om den beryktede Munken i Nidarosdomen, som nok er vårt mest kjente gjenferd.Foruten bispinne Marie Gleditsch - som så munken den 6. januar 1924 - har også flere andre vært ute for dette fenomenet. En gang i 1930-årene skal han ha kastet en mann ut gjennom en glugge fra nordre triforie-høyde. En drosjesåfør fortalte i 1966 at han nitten år tidligere så vidt unngikk å bli utsatt for det samme. Munken tok ham i et jerngrep og klarte nesten å hive ham ned fra tredje galleri under et byggearbeid.

    Så uhyggelig har ikke andre øyenvitner opplevd sitt møte med denne munken. De hadde ingen følelse av en ondsinnet, men snarere en sky og fredsæl person, travelt opptatt med å utføre sine hellige ritualer i middelalderkatedralen, som gjenlød av dempet, fremmedartet musikk. En av dem som angivelig ble avspist med et kort glimt, var ingen ringere enn biskop Alex Johnson. Det skjedde under det store kirkejubileet i 1930, da han som ung student fikk adgang til trioforiet, et galleri som går rundt hele oktogonen, og der en kan se rett ned på høyalteret. Etter en stund kom en annen inn og satte seg bare et par meter fra ham. Skikkelsen hadde kutte og var kledd som munk, men forsvant så like plutselig som han kom. Etter gudstjenesten fikk Johnson bekreftet at ingen andre enn han hadde fått adgang til triforiet! Oliver Klevsve
   5. mars 1966 hadde Adresseavisen i Trondheim et intervju med treskjærer Oliver Klevsve i Lånke, og han kunne fortelle detaljert om et enda merkeligere besøk han hadde i domkirken en sommerdag i 1963. Det var ved ett-tiden, og han befant seg ved åpningen til Olavsbrønnen fra oktogonen. Klevse forteller:

    "Plutselig hørte jeg hurtige, travle skritt utenfor. Jeg trodde det var noen som gikk forbi. Omviseren var nettopp ferdig med å vise rundt en del turister, og jeg var helt alene i kirken. Akkurat idet jeg passerte "bispedøra", inngangen like ved Olavsbrønnen, hørte jeg at det var som en nøkkel ble stukket i låsen. Denne inngangen blir så vidt jeg vet bare brukt ved sjeldne anledninger, men jeg trodde det måtte være noen som hørte kirken til, som hadde et ærend. Derfor stoppet jeg i oktogongjennomgangen like utenfor døren. Det var som om døren ble åpnet et øyeblikk og jeg kunne se ut på Domkirkegården, hvor alt lå badet i et merkelig blått lys. Og så kom denne munken eller presten inn: Han hadde en nærmest lav og ganske vidbremmet sort hatt, og sid, sort og kjole liknende drakt. Han hadde et slags belte knyttet rundt livet. Endene av beltet hang løse ned fra knuten". Han fortalte videre at mannen gikk hurtig forbi ham og forsvant inne i kirken. Men da han passerte nordre tverrskip hørte han plutselig underlig, fjern musikk:

    "Det var ikke orgelmusikk, og jeg har aldri hørt slik musikk noen gang. Det var akkurat som om mange, mange sang til den. Han var gråblek i ansiktet, og var meget mørk i blikket. Han hadde skjegg eller rester av skjegg. Ansiktet vendte oppad, og hendene, som også virket gråhvite, var foldet over brystet. Han hadde hendene strukket mer frem for seg enn det var naturlig på en statuett. Han snakket hele tiden. Det hørtes helt fremmedartet, og selv om jeg lyttet for om mulig å oppfatte et ord eller to, var det umulig for meg å få tak i noe. Men han snakket Oliver Klevsve uopphørlig, akkurat som det var faste bønner eller ritualer han leste. Han bar på noe under venstre arm. Det var nærmest skjult, men jeg antok det måtte være en bok. Det sto intet kaldt gufs av ham, og jeg hadde ingen følelse av at han ville meg eller noen annen noe ondt. Jeg angrer bare at jeg ikke forstod hvem den sortkledte var. Da ville jeg ha fulgt etter ham for å se hvor han gikk. Jeg vil gjerne møte "Munken" flere ganger."
   Etter denne mystiske opplevelsen laget Oliver Klevsve flere portrett like statuetter av "Munken", men uten den vide hatten og de fremstrakte hendene.
   

   Tilbake til oversikten.
 
© 2014 www.Demonisk.com - All rights Reserved